- Je krijgt inzicht in waar je nu staat
- Je ontdekt waar het vraagstuk, het conflict of de situatie voor jou in de kern om gaat
- Het wordt je helder waar je naar toe wilt, wat je waarden zijn en waar je naar verlangt
- Er is aandacht voor belemmerende gedachten, gevoelens, gedrag en patronen
- Je gaat met je innerlijk ongemak aan de slag
- Je bent je meer bewust van je lijf en je emoties
- Je ervaart hoe goed het is om mild te zijn voor jezelf
- Je beweegt met heldere, concrete stapjes richting je waarden en doelen
- Je leert jezelf beter kennen, waardoor je keuzes kunt maken die voor jou goed zijn
- Je boekt succes en dat geeft je zelfvertrouwen
Door de combinatie van mijn opleidingen heb ik inmiddels een integratieve en holistische manier van werken ontwikkeld, waarbij ACT een belangrijk uitgangspunt is. Daarnaast put ik ook uit mijn eigen ervaringen.
Acceptance and Commitment Therapie (ACT)
ACT is een effectieve methode om met problemen om te gaan. Het doel van de technieken van ACT is Psychologische Flexibiliteit. Dit houdt in dat je handiger leert omgaan met moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden. Met als gevolg het vergroten van mentale veerkracht en draagkracht. ACT is meer een manier van leven dan een therapievorm voor een specifieke klacht. Klachten kunnen per persoon verschillen, maar gedragsprocessen zijn vaak voor iedereen hetzelfde. Dit maakt ACT tot een bijzonder effectieve en universele coachingsvorm, die je binnen alle soorten problemen en doelgroepen kunt toepassen.
ACT is in de jaren negentig in Amerika ontstaan en is een derde generatie gedragstherapie. ACT gaat ervan uit dat pijn onderdeel van het leven is. Hoe ga je vervolgens om met die pijn is het startpunt voor therapie/ coaching. ACT richt zich op het veranderen van gedragsprocessen door een aantal cruciale evidence-based vaardigheden/ technieken aan te leren. De kernprocessen binnen ACT zijn nauw met elkaar verbonden en in de praktijk overlappen ze elkaar. De peilers van ACT zijn:
- Creatieve Hopeloosheid: onderzoek hoe je nu met je probleem omgaat. Is er sprake van functionele coming, ook op de lange termijn? (THEMA HOOFD)
- Defusie: loskomen van je gedachten, zodat ze je niet meer zo raken (THEMA HOOFD)
- Acceptatie: het actief uitnodigen van vervelende gedachten, emoties en omstandigheden (THEMA LIJF)
- Mindfulness: aandacht voor het hier en nu (THEMA LIJF)
- Het Zelf: een milde en meer flexibele relatie met jezelf creëeren (THEMA LIJF)
- Waarden: ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven (THEMA HART)
- Toegewijd handelen: dingen ondernemen op basis van je waarden (THEMA HART)
In een wandelcoach traject bij Boshuis Coaching komen al deze cruciale psychologische vaardigheden aan bod. Boshuis Coaching hanteert hierbij het Hoofd, Lijf en Hart model van Gijs Jansen. Je gaat door middel van ervaringsgerichte oefeningen in de natuur en thuisopdrachten actief aan de slag om je het ACT gedachtengoed eigen te maken. Je leert om de pijn van het leven te mogen voelen, je gedachten niet te serieus te nemen en te kunnen handelen vanuit je eigen waarden.
Je ervaart dat je je niet hoeft te laten beperken door innerlijk ongemak!
Mijn missie: Dat je je lichter en vrijer voelt om je leven te leiden zoals jij dat wilt. Dat je je hierbij niet langer laat afremmen door lastige gedachten, emoties en omstandigheden.
Mijn motto: Heb je een probleem?: WALK with it en SIT with it.